• Srećko Krasan Photography
 • Srećko Krasan Photography
 • Srećko Krasan Photography
 • Srećko Krasan Photography
 • Srećko Krasan Photography

 • Palata 462, Stari grad Kotor


  Palata 462, Stari grad Kotor  Godina: 

  2021


  Kuća sa anagrafskim br. 462 u Starom gradu u Kotoru predstavlja reprezentativni stambeni objekat gradske arhitekture Kotora 19. vijeka. Iako je današnji izgled dobila tokom rekonstrukcije 1869. godine prema projektu arhitekte Enrika Matarelija (Enrico Matarelli), ona je mnogo starija, a u njenim najnižim slojevima sačuvani su ostaci gotičkog objekta.  Prednjom fasadom orijentisana je prema ulici koja povezuje Trg od oružja i trg sa crkvom sv. Marije od Rijeke i zauzima značajan položaj u matrici Starog grada. Obnovom u 19. vijeku objekat je dobio nove i veće otvori, bogato ukrašeni balkon na drugom spratu glavne fasade, unutrašnje kameno stepenište i bogato ukrašen enterijer.


  Objekat je zatečen u teškom stanju, bez međuspratnih tavanica i zidova, sa nedostajućim djelovima fasadne obloge i potpuno bez malterne obloge na unutrašnjim zidovima.

  Cilj konzervatorskog projekta bila je revitalizacija ovog značajnog zdanja gradske arhitekture 19. vijeka, uz obnovu međuspratnih konstrukcija, zidova, podova, stolarije, i naročito uz restauratorski tretman stropnih oslika i malternih obloga. Izrada projekta se pored tehničkog snimanja i analize zatečenog stanja, zasnivala i na analizi postojeće arhivske i fotografske građe o prethodnim fazama i stanju očuvanosti objekta.


  Na osnovu projekta iz 1869. godine ustanovljen je originalni raspored prostorija. Nova matrica unutrašnjeg rasporeda prostorija poštovala je  izvorni raspored, kao i položaj očuvanog stropnog slikarstva.